ADVARSEL

Advarsel fra Tolletaten:

💰 Illegal valpehandel er det tredje mest lønnsomme svartebørsmarkedet i EU
Illegal valpehandel er et svært lukrativt svartebørsmarked på grunn av høy etterspørsel etter valper blant annet i Norge. Det finnes useriøse aktører i det europeiske markedet. Disse aktørene er gode på å fremstå som seriøse og lovlige med profesjonelle nettsider. Prisene er ofte høye, noe som kan gi falsk trygghet. I realiteten driver disse ulovlig og uetisk valpehandel.
😰 Du risikerer å støtte uetisk hundehold
Ved kjøp av hund fra useriøs aktør risikerer du å støtte uetisk dyrehold og i verste fall dyremishandling. De useriøse aktørene hemmeligholder og/eller forfalsker valpenes opphav, og det er ikke mulig å besøke oppdretter. Du som kjøper kan dermed ikke være sikker på at valpens ikke blir utsatt for dyremishandling eller uetisk dyrehold.
🏥 Hunden kan bringe med seg dødelige sykdommer
Useriøse aktører reklamerer med at hunden leveres ferdig vaksinert og med dokumentasjon på dette. Ved import fra en slik aktør risikerer du at dokumentasjonen er forfalsket, og at hunden er uvaksinert. Uvaksinerte hunder kan bringe med seg sykdommer som rabies og revens lille bendelorm. Rabies er hundre prosent dødelig for mennesker dersom symptomer inntreffer. Revens lille bendelorm er en parasitt som kan få dødelig utfall for mennesker, og introduksjon til norsk fauna kan få fatale konsekvenser.
🐩 Du risikerer å få en annen hund enn bestilt
De useriøse aktørene opererer med falske dokumenter, derunder stamtavle. Dersom du importerer hund fra en slik aktør risikerer du å motta en annen hund enn bestilt. Et typisk eksempel er å motta en blandingshund fremfor en renraset hund. Hunden vil både se annerledes ut og ha et annet lynne enn hunden du opprinnelig ønsket.
Les mer om import av hund fra utlandet her 👇